תוכן עניינים

חדשות משכנתא יולי

עיתון "גלובוס" חשף שלשום כי בנק ישראל מתכנן להטיל מגבלה נוספת על נוטלי המשכנתאות עקב הורדת הריבית במשק מ –  2.5% ל – 2.25%. ההגבלה הראשונה נוגעת ליחס בין ההלוואה לשווי הנכס (LTV) כך שיעמוד בין 60% ל – 67% בלבד.

לצורך העניין, יש להסביר כי כבר היום מטיל בנק ישראל קנסות מסוימים על הלוואות בשיעורי מימון גבוהים, כך שלבנקים יש תמריץ שלילי לתת אותן. ובכל זאת, לא פחות מ – 34% מן ההלוואות למשכנתא בשנה האחרונה היו באחוזי מימון שנעים בין 60% ל – 75%, יותר מהיעד הממוצע אותו רוצה בנק ישראל להשיג.

זינוק  בנטילת משכנתאות בחודש מאי, האומנם?

סיבה נוספת למהלך כנראה נעוצה בעובדה שבחודש מאי חל זינוק של 35% בהיקף נטילת המשכנתאות לשווי של 4.1 מיליארד ש"ח (בתקופת השיא, הגיעה הפעילות ל – 4.8 מיליארד). חלק גדול מן המשכנתאות ניטלו על ידי תושבים זרים. במצב זה, אומר הנגיד פישר, כי המשך הקצאת אשראי קל ונוח לבנקים, יידחה את הורדת המחירים למרות המשכת הבניה והגדלת היצע הדירות. דבר שעלול להוביל למספר פיננסי חדש. לעומת זאת, בחברות המשכנתאות השונות טוענים כי הדברים הוצאו מפרופורציה , הזינוק בנטילת המשכנתאות בין חודש אפריל לחודש מאי מתרחש כל שנה ולמעשה חודשי מאי הנוכחי היה החלש ביותר בשלוש השנים האחרונות.

האם בנק ישראל באמת מעוניין להביא לירידת מחירים?

 

בעקבות פרסום הכתבה, גלובס המשיך לבדוק את הנושא ושאל מספר אנליסטים מה דעתם על המהלך. לא כולם מסכימים שהמטרה של בנק ישראל היא דווקא הורדת מחירים. אמיר כהנוביץ, הכלכלן הראשי של כלל פיננסים, סבור שבנק ישראל מעדיף דווקא לשמור על עליית מחירים מתונה , אך לא לאפשר לבנקים לתת הלוואות בשיעור גדול מדי בשל הריבית הנמוכה במשק. כך מקווה הבנק למנוע את יצירתה של בועת נדל"ן חדשה.

הסובלים מכך יהיו כמובן רוכשי המשכנתאות , אשר חלק גדול מהם יצטרך לוותר על חלום הדירה ולהמשיך לחיות בשכירות. רק אלו שהפרוטה מצויה בכיסם, יוכלו לעמוד בדרישות המשכנתאות של הבנקים.

חדשות משכנתא יולי
חדשות משכנתא יולי

גפני נגד האוצר במאבק על המשכנתאות המסובסדות

בסוף חודש יוני, דרש ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, לבטל את ההגבלה על משכנתאות מסובסדות בשיעורי ריבית של 3%-4%. משרד האוצר קבע כי התוכנית תהיה

 בתוקף רק עד סוף השנה הנוכחית, זאת למרות שביקוש למשכנתאות מסובסדות לא ירד במהלך השנה, אלא דווקא עלה. אם לא תבוטל המגבלה, הריבית על המשכנתאות הללו תעלה ותהפוך להיות אטרקטיבית פחות. נראה כי במשרד האוצר חוששים כי המשך מתן המשכנתאות האלו יגרום לחריגה מהתקציבים שהוקדשו לעניין.

בניגוד לדעתו של גפני, יוסי שבת מהיחידה הכלכלית של משרד השיכון סבור כי הורדת הריבית במשק תצמצם את הפער בין המשכנתאות המסובסדות לאלו שאינן מסובסדות, ולכן הן צפויות בלאו הכי  לאבד מן האטרקטיביות שלהן בעתיד.

אולי יעניין אותך גם:

מאמרים נוספים בנושא

רוצה שאחד המומחים שלנו יחזור אליך?

זה יכול לחסוך לך יותר מ-100,000 וזה ללא עלות!

רוצה שאחד המומחים שלנו יחזור אליך?

זה יכול לחסוך לך יותר מ-100,000 וזה ללא עלות!

דילוג לתוכן