המשכנתא הולכת לאיבוד: הנגיד מגביל את המשכנתאות
חדשות לא טובות לכל נוטלי המשכנתא: נגיד בנק ישראל צפוי בזמן הקרוב להטיל הגבלות נוספות על מתן משכנתאות לדירות שמחירן גבוה מ-900 אלף שקל או מיליון שקל.
בנק ישראל ממשיך להגביל את שוק המשכנתאות בישראל על מנת לצנן את שוק הנדל"ן.
הגבלה זו באה לאחר העלאת הריבית לרמה של 3%. הנגיד אומנם השאיר את הריבית על קנה אך זהו סימן למהלך נוסף של הנגיד לבלימת מחירי הדיור על ידי העלאת הריבית בזמן הקרוב.
"אנו נמצאים במצב שבו הנכסים נמצאים במגמת עלייה והכלי המרכזי לבלימת מחירי הדיור זהו המשכנתא" – אומר מאיר וידר, מנכ"ל וידר משכנתאות.
"ההגבלה החדשה תגביל את ההלוואות החדשות במסלול הפריים לגובה של עד 40% משווי הנכס במסלול זה. מחירי הדיור המשיכו לעלות גם בחודש הנוכחי ואף עלו ב-12 חודשים האחרונים בכ-16%. כ-80% מסך ההלוואות אשר ניתנו בחודש מארס הינן משכנתאות בריבית משתנה וצמודה לריבית בנק ישראל. בנק ישראל רואה את המגמות בשווקים ומעודד את העלאת הריבית לאור ציפיות המדד הגבוהות וכן בגלל שער הדולר הנמוך. ברגע שהנגיד יגביל את המשכנתאות במסלול פריים ל-40%, הריבית לא תקפוץ בצורה משמעותית ובכך נוטלי המשכנתאות יעמדו בתשלומי המשכנתא ,ומנגד, לא תיווצר לנו בועת נדל"ן."
ציפיות האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים ירדו מ-3.6% ל-3.1%, אך זהו לא הנתון היחיד שהנגיד רואה לנגד עיניו בדרכו להעלאת ריבית נוספת. גם שער הדולר נסחר בימים האחרונים ברמה נמוכה במיוחד של 3.4-3.3, מה שגורם לנגיד להעלות את הריבית על מנת לשמור על שער גבוה יותר.
ההערכות הן, שהנגיד יודיע בהמשך השבוע על הגבלת גובה מרכיב הפריים לגובה של 40% משווי הנכס וכך נוטלי המשכנתאות לא יהיו חשופים לעלייה משמעותית בהחזר החודשי עקב העלאת ריבית נוספת ויוכלו לקחת משכנתא בלב שקט ומבלי לפחד מקפיצה משמעותית בגודל ההחזר החודשי.
המהלך הזה, ביחד עם מהלכים רבים אשר נעשים בזמן האחרון על ידי נגיד בנק ישראל, בשיתוף משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון, מצביעים על ניסיונות חריפים ולעיתים אף קיצונים להגביל את מחירי הדיור בישראל, שכן הנגיד מפחד מבועת נדל"ן.
עליית מחירי הדיור ועליית מדד המחירים לצרכן בעשור האחרון, מצביעים על מחירים ריאליים ביחס למשק וכן על עלייה סבירה ביחס לביקוש. ולמרות זאת, אנו רואים בתקופה האחרונה ירידה בביקוש לדירות וכן ירידה בצריכה במשק באופן כללי שעלולים לנבוע ממהלכים אלו. עם זאת, אנו סבורים כי בטווח הרחוק, המהלך, כמו מהלכים רבים לפניו, לא ישפיע על מחירי הדיור בצורה דרסטית, אלא אם יעלו בצורה משמעותית את המיסוי על הקרקעות או שיתחילו בפיתוח תשתיות מתאימות להורדת מחירי הדיור במרכז.