תוכן עניינים

זינוק בנטילת משכנתאות לאחר העלאת המע

בימים האחרונים התבשרנו על כך שבחודש מאי חל זינוק חד של 47% בנטילת משכנתאות לעומת חודש אפריל. מסתבר שהעלאת המע"מ החל מהחודש ביוני, הובילה לכך שכל אותם רוכשי משכנתאות מתנודדים אשר שקלו מתי לקחת משכנתא, החליטו לקחת את המשכנתא ממש רגע לפני שהמע"מ יעלה ויגדיל את גודל המשכנתא אותה יאלצו לנטול.

נראה כי גם מס הרכישה החדש בגובה 3.5% שעומד לחול על משפרי דיור (מי שכבר הייתה בבעלותם דירה ורוצים לקנות דירה יקרה יותר) תרם להחלטה זו.

נתון לא פחות מפתיע הוא שהעלייה התחלקה בין משכנתאות בריבית קבועה (51%) ובין משכנתאות בריבית משתנה (46%). במילים אחרות, למרות שריבית בנק ישראל נמצאת בשפל היסטורי, הציבור הרחב לא מפחד מכך שההחזר החודשי שלו ייעלה בשנים הקרובות. אמנם אף אחד לא מבטיח שהגענו לשפל של כל הזמנים, אך קשה להאמין כי הריבית תישאר ברמה כה נמוכה לנצח…

נראה כי רבים מנוטלי המשכנתאות שבים וקוראים על עוד ועוד משפחות שלא מצליחות להחזיר את המשכנתא בעיתונות הכלכלית (42 אלף משפחות נכון לפרסומים האחרונים של בנק ישראל), אך הם מעדיפים להישען על הוריהם במקרה ולא יעמדו בתשלומי המשכנתא. 

זינוק בנטילת משכנתאות לאחר העלאת המע
זינוק בנטילת משכנתאות לאחר העלאת המע

הפערים בין שכר הדירה וההחזר החודשי מצטמצם

למרות הזינוק בנטילת המשכנתאות, ישנם רבים בשוק הסבורים כי ההחלטה המהירה לקחת משכנתא אינה בהכרח כה פזיזה כפי שאולי נדמה: כיום ניתן לקנות דירות רבות במחיר שבין 1 ל – 1.5 מיליון ש"ח, בעיקר בפריפריה, ואם ההון העצמי הנדרש מרוכשי דירה ראשונה עומד על 25%, הרי שההחזר החודשי עצמו הוא באזור ה – 4000 ש"ח. זהו סכום קרוב למדי לשכירת דירה בגודל שלושה או ארבעה חדרים באזורים המרוחקים ממרכז הארץ, אך עדיין מציעים תחבורה ציבורית נוחה  לשם (לדוגמה , באזור פרדס חנה בנימינה בו ישנן תחנת רכבת, ניתן לשכור דירות רבות בשכונות נחשבות יחסית בסכום שבין 3500 ל – 4000 ש"ח בחודש).

במצב עניינים זה, רבים מעדיפים לשלם מעט יותר ולנטול משכנתא, כאשר הם מבטיחים להם ולילדיהם יציבות מבחינת אזור המגורים, מוסדות חינוך וחיי קהילה, כמו גם בעלות על הדירה עצמה לאחר פריעת המשכנתא. זאת לעומת שוכרי דירות אשר חשופים לזינוק חד בדמי השכירות או פינוי לא צפוי עקב החלטה כזו או אחרת של בעל הבית (ולמעשה רבים הסיכויים כי ייאלצו להמשיך ולחיות בשכירות גם כאשר הם מתקרבים לגיל הפרישה).

ובכל זאת, לא כולם מרוצים

כמובן שלא כולם מרוצים מהזינוק בנטילת משכנתאות. לדוגמה, סקר שבוצע בנוגע למחזור משכנתא, מוצא כי משכנתא ממוצעת שנלקחה לפני 2013 ותמוחזר, תוכל להוביל לירידה של 12.5% בהחזר החודשי, וזאת לאחר קיזוז של עמלות ההיוון הכרוכות בתהליך. יש לציין כי במרבית המקרים, מדובר בסכומים של עשרות אלפי שקלים. לדבריהן, הציבור הרחב מתייחס אל תהליך נטילת המשכנתא כאירוע חד פעמי ולא תמיד מודע לכך שלא מדובר בגזרה משמיים וניתן להיטיב את תנאי המשכנתא הקיימת.

יתרה מכך, משרד השיכון עצמו מזהיר מפני "משבר משכנתאות".  מדו"ח של האגף למידע וניתוח כלכלי במשרד הבינוי והשיכון, עולה כי הזינוק במחירי הדירות מצד אחד והקיבעון היחסי בשכר מצד שני, הובילו לכך שהחוב הריאלי של משקי הבית גבוה היום ב -35% לעומת 2005. הסיכון גבוה במיוחד בקרב נוטלי המשכנתאות שאין להם דירה נוספת וחייבים להתבסס על הכנסות מעבודה על מנת לעמוד בהיקף ההחזרים החודשיים. 

 

אולי יעניין אותך גם:

מאמרים נוספים בנושא

רוצה שאחד המומחים שלנו יחזור אליך?

זה יכול לחסוך לך יותר מ-100,000 וזה ללא עלות!

רוצה שאחד המומחים שלנו יחזור אליך?

זה יכול לחסוך לך יותר מ-100,000 וזה ללא עלות!

דילוג לתוכן