המסלולים המוצעים כיום בשוק המשכנתאות בישראל, מושפעים בעיקר מהחלטתו של נגיד בנק ישראל. הנגיד הוא זה שקובע את הריבית ובכך הוא משפיע על שינויים בהחזרי המשכנתא השונים וכן על עליית המדד ומסלולי המשכנתא השונים.
גובה הריבית בישראל, בהשוואה לעולם הוא נמוך מאוד. הריבית הנמוכה גורמת לאנשים בעלי יכולת תשלומי משכנתא נמוכה, לקחת משכנתא שהיא גדולה עליהם. לרוב, זוגות צעירים לוקחים משכנתא אשר עומדת על למעלה משליש מההכנסה הפנוייה שלה. זהו חיסרון גדול כאשר לוקחים את התנאים הטובים ביותר לאותה נקודת זמן ולאחריה, הריבית קופצת ואיתה גם ההחזר החודשי אשר חונק את הלווים.
המסלולים השונים בעולם שוק המשכנתאות, גורמות ללווים רבים אשר לוקחים משכנתאות לחשוב שהם עשו את העסקה הגדולה בחייהם על הצד הטוב ביותר ובעצם הם עשו את עסקת חייהם. מנגד, ישנם נוטלי משכנתאות אשר לוקחים משכנתא דרך יועץ משכנתאות מומחה אשר בונה להם את מסלולי המשכנתא המתאימים ביותר בעבורם ומחלק את התקופות בהתאם לצפי לכספים עתידיים וכן בראייה ארוכת טווח אשר כלכלית זולה בהרבה מאשר מה שמציע בנק למשכנתאות כזה או אחר.
הריבית היא פונקציה חשובה בעת נטילת הלוואה, אך חשוב לזכור שהצמדה לאינפלציה הכוונה היא מדד המחירים לצרכן, משתנה בהתאם לעליית או ירידת ריבית בנק ישראל.
הריבית המפורסמת על ידי נגיד בנק ישראל, היא זו ששולטת בענף המשכנתאות והיא שיכולה לגרום לנוטל המשכנתא לשלם יותר או פחות מדי חודש.
ריבית בנק ישראל בעצם משפיעה באופן ישיר על מסלול שנקרא מסלול ריבית פריים ובאופן עקיף על כל מסלולי המדד, הן ריבית קבועה צמודה למדד והן ריבית משתנה צמודה למדד.
ההשפעה של מדד המחירים לצרכן באה לידי ביטוי ישירות בקרן ההלוואה בכך שהקרן עולה בהתאם לעליית המדד והריבית נשארת קבועה או משתנה אם לקחתם ריבית משתנה.
כאשר מבצעים בדיקה של מחזור משכנתא או שלוקחים משכנתא חדשה, חשוב לבדוק אילו מסלולי משכנתא לוקחים והאם המסלול צמוד למדד או שהריבית יכולה להשתנות בהתאם לשינוי של ריבית בנק ישראל.
הריבית משפיעה בעקיפין על שער הדולר, מחירי הסחורות, שינוי המשק בארץ, היצע וביקוש ועל דברים נוספים.
הריבית מושפעת בעיקר משער הדולר ומפרסום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שמפרסמת את מדד המחירים לצרכן ב-15 לחודש. כמו כן, הריבית מושפעת גם משינוי הריבית בארה"ב.
מחירי הדיור גם הם משפיעים על היצע וביקוש בתחום נדל"ן למגורים וכן נדל"ן מסחרי.
ככל שיש ירידה בביקוש, כך גם מחירי המשכנתאות ירדו. ככל שיהיו עליות מחירים, שוק המשכנתאות יעלה ובכך גם הריבית תעלה
אולי יעניין אותך גם:
- מדד מול פריים – מי לוקח?
- איך שינוי המדד משפיע על המשכנתא שלנו?
- מתי כדאי לבצע מיחזור משכנתא?
- שנה סוערת בתחום המשכנתאות