הקו הירוק הוא השם הפוליטי שניתן לגבול הזמנים שטרם הוסדר בין מדינת ישראל לבין יהודה ושומרון, ומשום כך גם מגדיר את גבול תחולת חוקי המדינה על תושבי האזור. המורכבות של עניין זה מוכרת וידועה גם במובנים הפיננסיים והעסקיים. הקשיים של תושבי יהודה ושומרון בקבלת שירותים שונים ידועה ולאחרונה הממשלה אף נדרשה לטפל באפלייתם לרעה, אולם מתברר שגם בעניין קבלת משכנתאות יש קושי רב לקבל משכנתא.
ההתיישבות ביהודה ושומרון ומאפייניה
יהודה ושומרון נחשבים לאזורי עדיפות לאומית שהממשלות לדורותיהן השקיעו בהם רבות, הן בתשתיות והן בבנייה. בגלל השטחים הנרחבים המבוקשים פחות המחירים של הקרקע ושל הבנייה ביישובים אלה זולה מאוד. מכיוון שרוב היישובים הם גם כפריים וקהילתיים במאפייניהם, הם מושכים אליהם זה מכבר לא רק דתיים שהיו מזוהים עם היישובים האלה, אלא גם כל מי שחפץ לשפר את האיכות החיים שלו במחיר זול יחסית. קנייה או בנייה של בית פרטי על שטח גדול שם נחשבת לזולה יחסית במחירי ישראל וכמעט כל אחד שם יכול להגיע לבית משלו בתוך שנים מעטות יחסית של תשלום משכנתא, אלא שהבעיה עם משכנתא מעבר לקו הירוק אחרת – הבנקים לא מתלהבים או פשוט מסרבים לתת ללווים משכנתא כזאת.
צריכים עזרה בקבלת משכנתא מעבר לקו הירוק?
פנו אלינו דרך האתר או בטלפון – 073-7294778 ונשמח לעזור!
רגישות המצב הפוליטי ובעיית הפינויים
בישראל הקרקעות הן אדמת המדינה והיא זו שמשווקת אותן לקבלנים ולאזרחים שבונים עליהן בתים פרטיים. בגלל מעמד ההתיישבות ביהודה ושומרון, המוכרת בשל התנחלות, שאינו מוכר על ידי החוק הבינלאומי וגם אינו מסופח רשמית וחוקית למדינה ישראל, הקרקעות אינן נחשבות לאדמת מדינה ברובן. מלבד פינוי יישובים יזום על ידי הממשלה כחלק ממהלכים פוליטיים, בשנים האחרונות הוגשו גם לא מעט עתירות של ערבים תושבי האזור בטענה לבעלות על האדמות ולכן כמה יישובים פונו ברובם או בחלקם. למרבה הצער, הממשלה לא השכילה להסדיר זאת ובית המשפט העליון נטה לקבל את גרסת הערבים גם כאשר לא תמיד יש הוכחות.
בעיית הרישום בטאבו
סיבה נוספת שבגללה בנקים מסרבים לתת משכנתאות לאנשים שבונים במקומות כאלה היא משום שבהם הם עלולים לאבד את ביתם בגלל הכרעות פוליטיות ומשפטיות ולסחרר אותם לתהום של חובות. רישום המקרקעין והטאבו נותרו בעייתיים עד היום, לא בבעלות ישראל ולפעמים אף בטאבו הירדני, למרות שהמדינה נוטה לבנות אך ורק על קרקעות סקר, כלומר כאלה שעברו את בדקת הרשויות והוכח כי הן אדמות שאינן שייכות לאף מקומי או שנקנו על ידי יהודים כחוק.
עמדת הבנקים בנוגע לבתים ביהודה ושומרון
בנקים נוטים לאשר משכנתא לפי מידת הסיכון של הלווה ומצב הנכס. ברור שנכס במיקום יוקרתי ובעל פוטנציאל גבוה למכירה ושעתידו ברור ויציב הוא נכס שהבנק לא יהסס בדרך כלל לאשר משכנתא לרכישתו. כאן גם נגזרים אחוזי המשכנתא כאשר הבנק ייתן משכנתא כמה שיותר גבוהה ללווים. בנכסים שבהם הלווים במצב פיננסי טוב וברור שהם יכולים לעמוד בהחזרים גם משום שהם שכירים יציבים או עצמאים שמתפרנסים היטב, עדיי כתובת הנכס תשפיע על מידת ההסכמה. מבחינת הבנקים בתים ביהודה ושומרון עתידם לא ברור ומשום כך גם עתיד המשכנתא. כאן הם יעדיפו לדרוש הון עצמי גבוה יותר או שיגדילו את שיעור הריביות.