הוועדה המוניטארית של בנק ישראל הפתיעה אתמול את האנליסטים והחליטה להוריד את הריבית במשק לחודש מרץ ברבע אחוז אל 0.75% בלבד. לפי ההודעה לעיתונות, הסיבה העיקרית שהובילה להחלטה היא הניסיון לשמור על ייעד
האינפלציה, אך גם על היציבות במשק והמשך הצמיחה. מעבר לכך, סביר להניח שגם מדד ינואר שירד ב – 0.6% תרם להחלטה.
שוק הדיור עדיין רותח
בכל הנוגע לשוק הדיור והמשכנתאות, בנק ישראל מסר כי מחירי הדיור המשיכו לעלות בשנה האחרונה ב – 8.1% בסך הכול ובהתאם לכך גדלו גם מספר העסקאות והיקפי נטילת המשכנתאות, אך עם זאת חל שיפור במאפייני הסיכון
של המשכנתאות החדשות. מכך אפשר כנראה להבין שבנק ישראל עדיין סבור ששוק המשכנתאות רותח מדי ויש לצנן אותו. כמו כן, בניגוד למה שאולי דווח בחודשים הקודמים, מספר התחלות הבנייה כמעט זהה למספר הפרויקטים שהסתיימו (43,800 לעומת 42,200 בהתאמה), כך שהגידול בהיצע הדירות צפוי להימשך.
איך הורדת הריבית תשפיע עלינו?
הורדת הריבית היא אמנם "רק" בשיעור של 0.25%, אבל באופן יחסי מדובר על הורדה של לא פחות מ – 25%, דבר שעשוי להשפיע באופן ישיר על מי שלוקח משכנתא שצמודה לעוגן שימושים או גיוסים. גם אם מתייחסים לריבית הפריים המשפיעה באופן ישיר על נוטלי המשכנתאות וירדה מ – 2.5% ל – 2.25%, הרי שמדובר בירידה משמעותית של 11%, ולכן היא תשפיע לטובה על כל מי שכבר לקח משכנתא קיימת.
עם זאת, מי שעומד לקחת משכנתא חדשה, לא בטוח שייהנה מהירידה מכיוון שסביר להניח כי הבנקים ידאגו לפצות את עצמם על הירידה ויעלו את הריבית שהם נותנים על המשכנתאות.
מדוע נוטלי המשכנתאות עדיין מפסידים בחישוב הכולל?
למרות שהורדת הריבית תורמת כאמור לנוטלי משכנתאות קיימים, הרי שחישובים שונים שנערכו לאחרונה מראים שהמגבלות של בנק ישראל על משכנתאות בריבית משתנה שהוטלו ב – 2013 והגבילו את החלק המשתנה במשכנתא לשליש, גרמו להפסד כולל של 1.32 מיליארד ש"ח. וכמובן, ככל שריבית בנק ישראל ובהתאם לכך ריבית הפריים המשיכה לרדת, כך גם ההפסד גדל (במהלך 2013 ירדה הריבית ב – 0.75% בסך הכול).