גם החודש ריבית בנק ישראל נותרת ללא שינוי
גם החודש נשארה ריבית בנק ישראל ללא שינוי ועומדת על 2.25%. ריבית זו משפיעה על ריבית הפריים ולכן גם על חלק גדול מן המשכנתאות המתבססות על ריבית הפריים. נראה כי כרגע בנק ישראל מרוצה מקצב הצמיחה במשק, אך לפי מספר הערכות, נראה כי קצב הצמיחה יואט בתחילת 2013 ואז לא יהיה מנוס מהורדת הריבית.
דווקא עכשיו – עליה בביקוש לדירות
בתחילת החודש פרסם משרד האוצר כי ברבעון השני של 2012 חלה התאוששות בשוק הנדל"ן. באופן מפתיע, רוב הגידול בביקושים לדירות נרשם דווקא בקרב משפחות צעירות (עליה של כ – 19% לעומת התקופה המקבילה אשתקד).
עליה נרשמה גם בקרב רוכשי הדירות להשקעה, וגם הדירות שנרכשו היו יקרות יותר לעומת התקופה המקבילה. עם זאת, עבור מרבית הקונים, הייתה זו הדירה הראשונה להשקעה. באופן אירוני מעט, דווקא המחסור בדירות להשכרה יכול להסביר באופן חלקי את המגמה הזו.
לוקחים יותר משכנתאות בריבית נמוכה יותר
גם בחודש אוגוסט נמשכה העלייה בקצב לקיחת המשכנתאות. סך כל המשכנתאות שלקח הציבור בחודש זה מסתכמות בלא פחות מ- 5.9 מיליארד ש"ח. כאשר בוחנים את הנתונים אותם מפרסם בנק ישראל, קל לראות כי המגמה ליטול משכנתאות צמודות מדד הולכת ומתחזקת, אך גם במסלול הלא צמוד חלה עליה חלה מאז חודש אפריל.
בהתאם לזאת, ובאופן לא מאוד מפתיע, החודש פורסם גם כי הריבית הממוצעת על משכנתאות ירדה בצורה ניכרת בשנה האחרונה. הריבית הנמוכה ביותר ניתנת על משכנתא לא צמודה ועומדת על 4.65% בלבד, שפל של כל הזמנים.
אילו ערים מובילות במכירת דירות ?
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה החודש את רשימת הערים בהן נמכרו הכי הרבה דירות במחצית הראשונה של 2012.
מבחינת מספרים מוחלטים, הכי הרבה דירות חדשות נמכרו בפתח תקווה, אך העיר בה חל הזינוק המרשים ביותר לעומת 2011 היא דווקא חולון, שם נמכרו 375 דירות לעומת 116 בלבד ב – 2011 (זינוק של 223%). ערים נוספות שהראו קפיצה משמעותית הן אשדוד (97%) ורחובות (57%).
בחלק מן הערים חלה ירידה לעומת השנה שעברה : בתל אביב חלה ירידה של 28%, ואילו בראשון לציון חלה ירידה חדה במיוחד של 120%. את הירידה הזו קל להסביר אם לוקחים בחשבון שהשנה ירד מספר הדירות החדשות שנבנו בעיר בצורה דרסטית.
חוזרים לבנות דירות גדולות
עוד נתון מעניין שהתפרסם החודש מראה על כך שקבלנים רבים חזרו לבנות דירות גדולות של שישה חדרים, זאת על חשבון הדירות הקטנות יותר של 2-3 חדרים , שקצב הבניה שלהם השנה ירד ב – 50%. (הנתונים מתייחסים למחצית הראשונה של השנה). מסתבר כי למרות שוועדת טרכטנברג המליצה לממשלה לעודד הקמת דירות קטנות, הרי שהגידול בבניה בסוף 2011 הייתה נקודתית וייקח עוד זמן עד שהמלצות הוועדה ייושמו בשטח בהיקף נרחב. גם הבירוקרטיה המוניציפאלית מקשה על הקבלנים לשנות את גודל הדירות במגרשים שרכשו מראש וחלק מהם חושש שיאבד את זכויות הבניה אם יחליט לבנות בשטח דירות קטנות יותר מאשר תוכננו במקור.