הצעירים עדיין לוקחים משכנתא שגדולה עליהם בכמה מידות
הדיווחים בעיתונות הכלכלית מהחודש האחרון מצביעים על תמונת מצב עגומה ולפיה זוגות רבים עדיין לוקחים משכנתא גדולה מדי שאינם מסוגלים להחזיר.
במילים אחרות, למרות שההחלטה החדשה של בנק ישראל לכאורה מרחיקה את הדירה מהצעירים, היא מונעת מהם להגיע למשכנתא שנוגסת בחלק גדול מדי מהמשכורת שלהם לאורך זמן. יו"ר סלע קפיטול, שמוליק סלבין, אומר כי המחשבה של "הראש הצעיר" שהמשכורת הנוכחית רק תגדל, אינה מתאימה לשוק העבודה הנוכחי בו הקביעות כבר אינה דבר מובן מאליו. כך נוצר מצב שצעירים לוקחים משכנתא המהווה לא פחות מ – 40% מן המשכורת, וזאת מתוך מחשבה שבעתיד היא תהווה רק כ – 30%, מחשבה שאין לה בהכרח אחיזה בשטח.
גם ב – "תוכנית הנדל"ן" של אתר כלכליסט, הפרשנים אינם אופטימיים ומזכירים שההגבלות החדשות של בנק ישראל אמורות להשפיע על אחוז חד ספרתי מן הצעירים, בעוד רובם עדיין לוקחים משכנתא במינוף גבוה מדי ואינם חושבים על כך שמחר בבוקר עלולים חס וחלילה לפטר אותם…
לסיום, דיווחים מהימים שלפני כניסת התקנות לתוקף, מצביעות על שיא לביקוש במשכנתאות בבנקים השונים, מה שאולי מלמד על כך שהציבור הרחב עדיין לא הפנים כי התקנות החדשות אמורות בסופו של דבר למנוע ממנו להיקלע לקשיים כלכליים, ולא לשמש ככלי נגדו.

אבל אלו לא רק הצעירים
גם המגזין של ערוץ 10 מדווח כי יותר ויותר משפחות , ולא רק צעירות, מוצאות את עצמן מפונות מביתן לאחר שלקחו משכנתא שאינה מתאימה לצרכיהן. כדור השלג מתגלגל מהר מדי, וכאשר שמים לב אליו, לעיתים זה כבר מאוחר מדי… מסקר שערך הערוץ , 40% מן המשכנתאות שנלקחו לאחרונה נחשבות להלוואות בסיכון גבוה והבנקים מתחרים על מספר הלקוחות מבלי להבהיר להם את ההשלכות הכלכליות החמורות שעלולות להיות לנטילת משכנתאות ברמת סיכון כזו. לאור הנתונים האלו, ההמלצה של מנכ"ל הבינלאומי למשכנתאות לשעבר, יגאל פדלבוי, שהמשכנתא תהווה עד כ – 20% בלבד מן ההכנסה החודשית, נשמעת כמו חלום באספמיה.
עוד מדווח המגזין כי שכירת דירה אינה בהכרח עדיפה, וזאת מכיוון שעל שוק השכרת הדירות אין כלל פיקוח. אנחנו נוסיף כי כל האטה בבניית דירות חדשות, מובילה בסופו של דבר לצמצום בהיצע הדירות להשכרה ולכן גם לעליות מחירים. כאשר שכר דירה של דירת שלושה חדרים במרכב תל אביב יכולה להגיע ל – 6000ש"ח ואף יותר, זו גם אינה בהכרח האופציה הזולה יותר.
אפשר גם אחרת
למרבה המזל, לא הכול שחור, ומסתבר שאפשר גם אחרת : החודש פורסם סיפורה של משפחת רותם מהגליל העליון אשר החליטה לממן את בניית הבית שלה באמצעות תרומות גולשים. (את קניית השטח עצמו היא דווקא כן מימנה באמצעות הבנקים). לאחר שיגויס כל הכסף, המשפחה מתכננת לתרום כל חודש כ – 3000 ש"ח לעמותות וארגונים שונים, לפי רצון התורמים עצמם. למרות הפרויקט המקורי והראוי להערכה, יש לזכור שגם 3000 ש"ח הוא סכום גבוה יחסית עבור משפחות בעלות הכנסה ממוצעת במשק.
מדד חודש אוקטובר הפתיע וירד
לסיום, מדד חודש אוקטובר הפתיע וירד ב – 0.2%, כך שמי שנטל משכנתא צמודה למדד "הרוויח", אם כי האינפלציה השנתית עדיין מסתכמת ב – 1.8%. למרות הירידה במדד, בנק ישראל לא צפוי להוריד את הריבית פעם נוספת בדצמבר.