הנתונים שפרסמו הבנקים הגדולים לגבי רווחיהם ברבעון השלישי של 2012, חושפים שבעוד שוק האשראי למגזר העסקי הקטין את חלקו היחסי באחוז יחסית ל – 2011, הרי שחלקן של המשכנתאות למגזר הפרטי דווקא גדל ב- 2%. במילים אחרות, לבנקים יותר משתלם כרגע להציע משכנתאות מאשר הלוואות עסקיות, במיוחד כאשר הם צריכים להתמודד עם גופים מוסדיים המספקים לעסקים הלוואות חוץ בנקאיות.
עם זאת, הבנקים עדיין נמצאים בבעיה מכיוון שהצמיחה בהיקף האשראי הכולל מושפעת מן המצב במשק , ואם בעבר הם התרגלו לאחוז צמיחה חד ספרתי שנע באזור ה – 10%, הרי שבשנים האחרונות, עם ההאטה בכלכלה העולמית ובשוק הישראלי בפרט, הם צריכים להסתפק בחצי מכך. לכל זאת צריך להוסיף גם את השחיקה מעמלות בשל פעילות נמוכה יחסית בבורסה , ועוד לא התחלנו לדבר על הרפורמה הבאה שצפויה לפעול לטובת הצרכנים בתחום הזה.
כעת קל יותר להבין מדוע הבנקים ממשיכים לתת הלוואות למשכנתא בשיעורי מימון גבוהים של 70% ומדוע בנק ישראל מנסה שוב ושוב להילחם בחגיגה הזו שממשיכה להתקיים באין מפריע. מצב כמו שקיים היום ,שבו מחירי הדיור ממשיכים לעלות מצד אחד, אך קיימת שחיקה בשכר הריאלי של העובד הממוצע במשק מצד שני (נתוני בנק ישראל בשנים האחרונות מראים כי מרבית התוספות בשכר לא מצליחות להדביק את קצב האינפלציה) הוא מצב מסוכן מאין כמוהו. ואם הצעד האחרון להגבלת שיעור המימון נשמע למישהו קיצוני מדי, זה המקום להזכיר שבשש השנים האחרונות, שוק המשכנתאות למגזר הפרטי כמעט והכפיל את עצמו. פלא שהבנקים מנסים לשמור על ביצת הזהב הזו מכל משמר?!
העתיד עדיין לא ברור
רק לפני שבועים, דיווחנו על כך שהציבור ניצל את סוף חודש אוקטובר על מנת לקחת משכנתאות לפני שההגבלות החדשות על שיעורי המימון המקסימאליים נכנסו לתוקף. מנתונים ראשונים לגבי חודש נובמבר, עולה שהציבור המשיך ולקח משכנתאות למרות המגבלות הללו ואף למרות מבצע עמוד ענן ששיתק את החיים בחלקים גדולים במדינה , ובעיקר בדרומה. הצפי הוא שגם החודש הנוכחי (דצמבר) יהיה חזק למדי ורוכשים שהציגו הסכמי רכישה לפני שהתקנות נכנסו לתוקף, יוכלו עדיין לקבל משכנתא בלתי מוגבלת.
על מנת לדעת אם המגבלות החדשות אפקטיביות, סביר להניח שנצטרך לחכות עוד מספר חודשים, בין היתר מכיוון שתחילת השנה האזרחית נחשבת באופן מסורתי לתקופה חלשה יחסית בשוק, ולכן ההשוואה לחודשים האחרונים של 2012 לא תהיה בהכרח רלוונטית.