למרות שבחודשיים האחרונים הריבית הנמוכה במשק גורמת לסחרור לא קטן בשוק המשכנתאות ולשבירת שיאים חדשים של נוטלי משכנתאות מדי חודש בחודשו, בנק ישראל הוריד אתמול באופן מפתיע את ריבית הפריים ברבע אחוז נוסף, אל 1.75%! זו כבר הפעם הרביעית בשנה הקלנדרית (מינואר 2012) בה מוריד בנק ישראל את הריבית, ובתחילת השנה היא עמדה על 2.75%.
המטרה של בנק ישראל היא כמובן טובה : בבנק רוצים להגביר את הצריכה של תושבי המדינה וכך לגרום לו לצמוח ביותר מ – 3% בשנת 2013, אך למטבע יש שני צדדים, ובעוד הציבור הרחב שאינו מעוניין לחסוך ליום סגריר בתכנית צמודה לריבית, או לקחת משכנת צמודה, נהנה מן ההפחתה, שוק ההלוואות, ובפרט שוק המשכנתאות, עלול לסבול מן המהלך.
הטענה הרווחת בשוק היא שכאשר בנק ישראל מוריד את הריבית, הוא לא רק הופך את נטילת משכנתא לקלה יותר עבור הרוכשים "הכבדים" ותושבי חוץ (שהפרוטה מצויה בכיסם), אלא גם הופך את אפיקי ההשקעה האחרים כגון פק"מים לאטרקטיביים פחות. כפועל יוצא מכך, יותר אנשים משקיעים את כספם בנדל"ן, ושוק המשכנתאות ממשיך לפרוח (המטרה ההפוכה מזו שבנק ישראל רצה להשיג!).
בנוסף לכך, ובאופן אירוני למדי, משפחות רבות כלל לא יוכלו להנות מהפחתת הריבית בדיוק בגלל אותן מגבלות על אחוז המימון עליהם הכריז בנק ישראל בחוש שעבר. כמו כן, משפחות רבות אחרות ייאלצו לבצע מחזור משכנתא ולספוג את עמלות ההיון של הבנקים לפני שיוכלו להנות משיעורי הריבית הנמוכים. ב – 2008 עוד עמדה הריבית על 4.75%, ולכן הדבר תקף גם למי שתקופת ההחזר שלו קצרה יחסית, פחות מעשר שנים.
