נוטלי משכנתא בסיכון גבוה? בנק ישראל רוצה לעזור לכם…
לאחר מספר חודשים בהם נראה היה שהיוזמות של בנק ישראל בעיקר הקשיחו את התנאים לקבלת משכנתא, במיוחד אצל מעמד הביניים, החודש נוקט בנק ישראל ביוזמה שעשויה לעזור למי שמעוניין למחזר את המשכנתא שלו על מנת לקבל תנאים מועדפים.
עד כה, כאשר לווים בסיכון גבוה היו מעוניינים למחזר את המשכנתא (לבצע פירעון מוקדם למשכנתא קיימת), הם היו משלמים עמלת היוון גבוהה. עמלה זו הייתה מורכבת מהפרש בין הריבית ביום שבו ניתנה המשכנת ללקוח והריבית הממוצעת שהבנק גבה מכלל לקוחותיו ביום הפירעון המוקדם. בעקבות צורת החישוב הזו, נוצר מצב אבסורדי שבו דווקא מי שהתקשה לקחת משכנתא, התקשה גם לקבל תנאים מועדפים כמו פריסת התשלומים על פני מספר רב יותר שנים.
כעת, לפי התיקון שמציע דוד בן זקן, המפקח על הבנקים, עמלת ההיוון תחושב לפי הריבית הממוצעת לכלל לקוחות הבנקים ביום לקיחת המשכנתא המקורית, כך שלא יהיו יותר פערים כה חדים בין לווים בסיכון גבוה יותר ולווים בסיכון נמוך יותר.
יש להדגיש כי התיקון יחול רק על פירעונות מוקדמים שבוצעו לאחר התיקון ולא בצורה רטרו אקטיבית. לכן, מי ששוקל לפרוע את המשכנתא שלו, אולי יירצה לחכות עד אשר התיקון יאושר סופית. בנוסף, גורמים בשוק המשכנתאות טוענים שלמעשה המפקח נתן מתנה לבנקים מכיוון שהיה יכול לבטל את העמלה כליל וכך להיטיב גם עם מי שלא נמצא בסיכון גבוה.
פרטים חדשים על המתקשים בהחזרי המשכנתא
פרטים חדשים שנחשפו בתחילת חודש מרץ אודות היקפי הסיוע למשפחות המתקשות בהחזרי המשכנתא, מנפצים כמה סטיגמות שאולי היה קל לטעות בהן :
- למעלה מ – 50% מן המשפחות מרוויחות שכר בגובה השכר הממוצע במשק או קרוב לכך
- הסיבה הנפוצה לאי עמידה בהחזרים היא הפסקה בתעסוקה של אחד מבני הזוג או הוצאה בלתי צפויה
- הערים בהן יש הכי הרבה מתקשים הן תל אביב ואשדוד
- לעיתים קרובות, התוספת בשכר לא מצליחה להדביק את העלייה בהחזרי המשכנתא (נפח גדול יותר מן המשכורת מיועד לתשלומים אלו)
- סיבה נוספת המקשה על לווים היא בחירת מסלול בו ההחזרים דווקא עולים משנה לשנה ולא יורדים
ירידה בביקוש לדירות, אך עליה במכירות דירות חדשות
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה נתונים חדשים אודות שוק הנדל"ן בישראל : בחודשים ינואר – פברואר חלה עליה של 24.5% במכירה של דירות חדשות לעומת התקופה המקבילה, עם זאת חלה ירידה ממוצע של 3.5% בביקוש לדירות חדשות במהלך עשרת החודשים האחרונים. באופן דומה, גם מלאי הדירות הזמין בתחילת 2013 ירד ב – 4.5% לעומת התקופה המקבילה, מרבית הירידה הורגשה בדרום הארץ, ודווקא בחיפה ואזור הצפון חלה עליה של כ – 30%.
בתגובה לנתונים האלו, מסר ראש לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, כי הממשלה נכשלה בניסיון לגרום להורדת מחירים באמצעות דיכוי שוק הנדל"ן. לדבריו, במקום זאת, היה עליה לעודד את השוק ולתמוך בריבוי הטבעי במדינה.